SLIVOŇ GABROVSKÁ


Gabrovská Plod: Plody mají poněkud větší velikost než Domácí švestky (průměrná hmotnost se pohybuje v rozmezí 20-28 g). Dužnina je žlutavá, dosti pevná a má sladkou chuť, podobnou Domácí švestce. Plody jsou odolné proti otlačení. Pecka se dobře odlučuje od dužniny.
Doba zrání: Zraje podle oblastí a jednotlivých typů v poslední dekádě srpna nebo v první dekádě září, přibližně ve stejnou dobu jako odrůda Stanley.
Plodnost: Je středně raná, pravidelná.
Zdravotní stav: Stromy jsou dosti odolné proti zimním i jarním mrazům. Vůči šarce jsou považovány za středně citlivé. Houbovými chorobami trpí málo.Stromy kvetou středně raně a jsou částečně samosprašné. Jako vhodný opylovač je nejčastěji doporučována odrůda Stanley.
Celkové zhodnocení: Jedná se o perspektivní náhradu za Domácí švestku v oblastech a na stanovištích s větším výskytem virové šarky. Plody jsou vhodné pro přímý konzum, ke kuchyňskému použití i pro průmyslové zpracování.Palírenská odrůda