TŘEŠEŇ BURLAT CHRUPKA


Burlat-chrupka Vlastnosti plodu: Pomologicky se jedná o polochrupku. Plod je větší, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 7 g. Dužnina je středně tuhá až tužší , světle červená, v plné zralosti červená. Je velmi šťavnatá. Šťáva barví středně silně. Chuť má navinule sladkou, aromatickou, velmi dobrou.
Doba zrání: Zraje ve 2. třešňovém týdnu, stejnoměrně. Schopnost k přepravě a skladovatelnost jsou velmi dobré
Plodnost: Je raná, středně vysoká a pravidelná.
Zdravotní stav: Stromy středně odolávají zimním mrazům, květy jsou dosti citlivé k pozdním jarním mrazíkům.
Celkové zhodnocení: Vhodná odrůda pro sušší oblasti a polohy.Vzhledem ke kvalitě plodů a rané době zrání je vhodná jak pro velkovýrobu, tak i pro drobné pěstitele. Plody jsou výborné pro konzum v čerstvém stavu. Hodí se i pro kompotování.
Opylování: Stromy kvetou středně raně a jsou cizosprašné. Mezi vhodné opylovače patří odrůdy Karešova, Kaštánka a Van.